Batassarro Riserva – Lamezia DOC 2013 di Statti

Batassarro Riserva Statti

Tasting notes, service temperature detailed info on Statti’s Batassarro Riserva – Lamezia DOC 2013 red wine

Let’s taste Batassarro Riserva – Lamezia DOC 2013 by Statti





It has a bright ruby ​​red color with nuances that tend to garnet. The nose opens wide ranging from pleasant notes of ripe cherry, red currant and violet violet embellished with more austere spicy suggestions of licorice, tobacco and coffee. On the palate it boasts a thick but velvety and enveloping tannic texture, with a pleasant minerality that gives volume in the mouth. Harmonious, balsamic, long persistence and great elegance. A wine with great aging potential. It macerates on the skins for 15 days at controlled temperatures, then it ages in large barrels, then 18 months in 225-liter barrels of first passage, finally a year in the bottle.

Vintage : 2013
Denomination : Lamezia DOC
Vines: Gagliopppo
Alcohol : 13.5% Vol.
Serving temperature : 16 – 18 C °

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Jean Marco Palmieri è il giornalista e sommelier direttore della redazione di Italy’s Finest Wines, storico portale sul turismo del vino in Italia fondato da Daniel Thomases che vanta oltre 2 milioni e 100mila lettori e 6 milioni di interazioni annuali. Il sito web curato da Jean Marco Palmieri ha lo scopo di promuovere il vino, non esclusivamente come prodotto di consumo, ma come sintesi di territori, personaggi e vitigni autoctoni. Non una guida, ma un portale di divulgazione e approfondimento per gli appassionati del vino in Italia, con focus su tre punti cardine: Storia, Filosofia e Terroir.