Franciacorta Cuvée Annamaria Clementi – Ca’ del Bosco

Our tasting of the Franciacorta Cuvée Annamaria Clementi – Ca ‘del Bosco wine, complete with notes of aging, denomination, blend, serving temperature and alcohol by volume.

Franciacorta Cuvée Annamaria Clementi – Ca’ del Bosco

The Franciacorta Cuvée Annamaria Clementi – Ca ‘del Bosco wine is characterized by a bright golden yellow.

Orange blossom, broom and candied fruit extend towards notes of melted butter, viennoiserie and saltiness. On the palate it is dense and full-bodied, with an intriguing acid component that gives freshness and fades into a salty trail of good persistence, with continuous fruity-floral aromatic returns.

Fermented in small oak barrels, with a 6-month stop and malolactic fermentation. It carries out refermentation in the bottle according to the Classic Method and refines 8 years and 5 months on the lees.

One of the most iconic wineries in Franciacorta gives us a wine of rare elegance, complex, expressive, highly recognizable. Fully qualified among the best Italian sparkling wines.

Vintage2011
AppellationFranciacorta DOCG
GrapesChardonnay 55%, Pinot Bianco 25%, Pinot Nero 20%
Alcohol13%
Service temperature12 – 14 °C





Previous articlePoggio al Lupo
Next articleTenuta Parco dei Monaci
Jean Marco Palmieri è il giornalista e sommelier direttore della redazione di Italy’s Finest Wines, storico portale sul turismo del vino in Italia fondato da Daniel Thomases che vanta oltre 2 milioni e 100mila lettori e 6 milioni di interazioni annuali. Il sito web curato da Jean Marco Palmieri ha lo scopo di promuovere il vino, non esclusivamente come prodotto di consumo, ma come sintesi di territori, personaggi e vitigni autoctoni. Non una guida, ma un portale di divulgazione e approfondimento per gli appassionati del vino in Italia, con focus su tre punti cardine: Storia, Filosofia e Terroir.