Helios Rosso 2016 IGP Terre Siciliane 2016 – Di Giovanna

Our tasting of Di Giovanna’s Helios Rosso IGP Terre Siciliane 2016 wine, complete with notes of aging, denomination, blend, serving temperature and alcohol by volume.

Helios Rosso IGP Terre Siciliane 2016

Helios Rosso shows an impenetrable ruby ​​color. Characterized by a large bouquet with hints of berries and black cherry, violet petals, assisted by spicy notes of nutmeg and vagueness of coffee powder.

On the palate it is soft and warm, with soft and elegant tannins. A balanced blend very representative of Di Giovanna production, whose long persistence allows for finely spiced fruity returns thanks to the contribution of wood. Fermentation between steel (50%) and barrique (50%), then matures between Tonneau and steel for 18 months.

A wine of great elegance and olfactory eloquence, sensational for its versatility in food pairing. A very elegant interpretation of Syrah, fully qualified among the best in Italy.

Vintage2015
AppellationIGP Terre Siciliane
Grapes70% Nero d’Avola, Syrah 30%
Alcohol14%
Serving Temperature16 – 18 °C
 

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Jean Marco Palmieri è il giornalista e sommelier direttore della redazione di Italy’s Finest Wines, storico portale sul turismo del vino in Italia fondato da Daniel Thomases che vanta oltre 2 milioni e 100mila lettori e 6 milioni di interazioni annuali. Il sito web curato da Jean Marco Palmieri ha lo scopo di promuovere il vino, non esclusivamente come prodotto di consumo, ma come sintesi di territori, personaggi e vitigni autoctoni. Non una guida, ma un portale di divulgazione e approfondimento per gli appassionati del vino in Italia, con focus su tre punti cardine: Storia, Filosofia e Terroir.